Sök:

Sökresultat:

7 Uppsatser om OHSAS 18001 - Sida 1 av 1

Arbetsmiljöarbete enligt OHSAS 18001 : En inledande undersökning

There are regulations in sweden that require organizations to manage occupational,  health and safetey (OH&S) issues in a systematic way. The contents of the management system vary depending of the activity of the specific organisation. An accurate management system is crucial in order to assure that rules and regulations are fullfilled. The OHSAS 18001 standard covering OH&S management is intended to provide organizations with the elements of an efficient OH&S management system. The work with this thesis was done at Swemat AB in Härnösand wich is a mechanical industry. In the thesis, the requirements of the OHSAS standard are compared with the current management system.

Integrering av arbetsmiljöledningssystem i befintligt ledningssystem

Det blir allt vanligare att företag väljer att certifiera sig enligt olika standarder inom kvalitets-, miljö- och arbetsmiljö, dels för att organisationerna ser det som utvecklande för verksamheten men också för att kunna använda det som konkurrensmedel. Företag som vill arbeta med flera ledningssystem, kan integrera dessa för att kunna arbeta med dem på ett effektivt och systematiskt sätt. Svalson AB är ett företag inom verkstadsindustrin som har certifierat sig enligt den internationella standarden ISO 14001 år 2001. Företaget vill nu arbeta med systematiskt arbetsmiljöarbete enligt standarden OHSAS 18001. Denna rapport beskriver vårt arbete med att integrera vissa delar av standarden OHSAS 18001 till det befintliga miljöledningssystemet ISO 14001.

Arbetsmiljöarbete vid Forsmarks Kraftgrupp AB: provcertifiering av block 3

Forsmarks Kraftgrupp AB ingår i Vattenfallskoncernen, vilka har uttryckt att alla dotterbolag ska vara certifierade inom arbetsmiljöområdet innan utgången av år 2012. Examensarbetets syfte var att genomlysa organisationen utifrån certifieringsstandarden OHSAS 18001 med en inriktning mot block 3. Målet med arbetet är att söka skillnaden i den arbetsmiljöstruktur organisationen har i dag och strukturen ovan nämnda standard har, det vill säga att genomföra en provcertifiering. Delmålet var att komma med konkreta förändringsförslag på funna avvikelser. En litteraturstudie gjordes inom områdena förändringar i organisationen, säkerhet och kultur samt SIS-OHSAS 18002:2009.

Förväntningar och resultat av interna revisioner: en studie av interna revisioner vid SSAB Tunnplåt i Luleå

SSAB Tunnplåt i Luleå har ett integrerat ledningssystem för kvalitet, miljö, arbetsmiljö och säkerhet. De är certifierade enligt ISO 9001, ISO 14001 och OHSAS 18001. Interna revisioner genomförs regelbundet på alla enheter och utförs av företagets verksamhetsutvecklingsgrupp, VU-gruppen, samt ett tiotal andra interna revisorer. I detta arbete har de interna kundernas syn på och förväntningar av interna revisioner analyserats med hjälp av intervjuer. Efter genomförd analys kan två inriktningar urskiljas bland de intervjuade: de som ser de interna revisionerna som ett förbättringsverktyg och de som ser revisionerna som en hjälp för att klara de externa revisionerna.

Utveckling av arbetsmiljöledningssystem på Holmen Paper AB, Braviken: framtagning av rutiner enligt OHSAS 18001

Examensarbetet är utfört sommaren och hösten 2005 på sektionen arbetsmiljö och säkerhet (PBAM) på Holmen Paper AB, Braviken. Braviken har i dagsläget inget certifierat system för arbetsmiljöarbetet. Företaget har inte beslutat om de ska certifiera sig, däremot har det bestämts att ett certifieringsbart arbetsmiljöledningssystem ska utvecklas till slutet av december 2005. Syftet med examensarbetet är att börja ta fram ett certifieringsbart arbetsmiljöledningssystem. Arbetet med att ta fram arbetsmiljöledningssystemet utgår från standarden OHSAS 18001 (2001).

Närboendes riskperception och attityder gällande Nynas raffinaderi Nynäshamn, samt riskkommunikationens betydelse för den upplevda risken

Idag finns det tusentals verksamheter i Sverige som kräver tillstånd enligt miljöbalkens 9 kap 6 § då de klassas som miljöfarlig verksamhet. Vissa av verksamheterna omfattas också av Sevesolagstiftningen vilket innebär att åtgärder ska vidtas för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Vid sidan av de legala kraven väljer många företag att certifiera verksamheten enligt ledningssystemen ISO 14001 och OHSAS 18001, vilka ställer krav på verksamheten att arbeta med miljö och arbetsmiljö på ett strukturerat sätt. De legala kraven ovan samt ledningssystemen innebär att berörda företag ska arbeta med riskinventering samt kommunikation till externa intressenter. Nynas raffinaderi Nynäshamn är en verksamhet som omfattas av tillståndsplikt enligt miljöbalken och Sevesolagen, samt innehar certifikat enligt ISO 14001 och OHSAS 18001.Syftet med det här examensarbetet var att genom en enkätundersökning studera riskperceptionen, dvs.

Två metoder för internrevision: fallstudie på ett svenskt kärnkraftverk

Internrevisioner är ett krav om företag och organisationer är certifierade enligt ISO 9001 eller ISO 14001. Främsta syftet med internrevisioner är enligt Wahlman (2004) att bekräfta att ledningssystemet och de arbetssätt som beskrivs i ledningssystemen ger den önskade effekten. Examensarbetets omfattning är att beskriva och jämföra de två olika metoderna för internrevisioner som finns inom kärnkraftsbranschen. Dessutom ges konkreta förbättringsförslag för de olika internrevisionsmetoderna. De två olika metoderna för internrevisioner har författaren studerat på fallföretaget Ringhals AB som är ett kärnkraftverk.